Friday, May 28, 2010

viziteaza Marea Neagra! masina ta e deja acolo

Doi jurnalisti romani se invart in jurul Marii Negre. Este un proiect multimedia in care vei descoperi povesti, portrete si imagini din mijlocul comunitatilor locale. Intra pe blogul  www.theblacksea.eu si vei citi zilnic jurnalul unei calatorii jurnalistice.

Petrut Calinescu si Stefan Candea vor traversa Bulgaria, Turcia, Georgia, Armenia, Azerbaijan, Rusia, Ucraina si Moldova. Si printre ele o multime de republici autonome, unele recunoscute, altele considerate separatiste: Karabachul de Nord, Ossetia de Sud, Ossetia de Nord, Abkhazia, Ingushetia, Adyghea, Kabardino-Balkaria, Karachai-Cherkessia si Transnistria. Vor ilustra in povesti si fotografii diferentele si asemanarile dintre comunitatile din jurul Marii Negre, asa cum nu apar ele in presa de zi cu zi…

Viziteaza Marea Neagra! Masina ta e deja acolo.
Am auzit gluma asta in diverse tari din Occident, repetata in acelasi mod despre fiecare tara in parte din Est. E doar inceputul. In Romania sa te feresti de cainii vagabonzi. Au rabie si sar la gat (si in Harghita poti sa mori de foame daca nu stii ungureste!). In Bulgaria infractori deghizati in falsi politisti sunt la tot pasul. Iar masina oricum o sa-ti fie furata. Turcii nu se spala, niste imputiti. De Georgia, Armenia si Azerbiajan nu te apropia – e razboi! Prin republicile din Caucaz sunt numai mujahedini si kgb-isti care se macelaresc unii pe altii. De Crimeea n-am auzit, iar Odessa e sediul mafiei rusesti. In Transnistria se pare ca nu-s oameni normali – pana si vremea e tot timpul mohorata. De moldoveni ce sa mai zici, sa stii ca rusii n-au nici o vina! Am auzit ca se pune raketu pe mijlocul drumului, face pe mortu si cand vrei sa-l ajuti iti pune pistolul la tampla si te jefuieste.
Cu sabloane de genul acesta opereaza nu numai strainii de regiune. In urma cu 6 ani mi-a luat foc masina pe drumul care leaga Urziceni de Buzau, un drum in camp, reabilitat ca-n palma, foarte circulat. Am tras pe dreapta, n-aveam stingator. De sub capota ieseau flacari si un fum gros. Singura masina care a oprit a fost o duba cu numar de Ucraina. O familie intreaga de ucrainieni. Au iesit in viteza si au stins focul intr-un minut, cu apa plata din dotare. Romanii s-or fi gandit ca sunt o capcana mult prea evidenta. Iar ucrainienii probabil ca erau kgb-isti.
Ne e frica unii de altii. Si ne e foarte frica de straini, chiar daca sunt la cativa kilometri peste granita.
Am avut diverse deplasari jurnalistice pe termen indelungat mai aproape sau mai departe de tara. Inaintea deplasarii, incepeau avertizarile. Daca le-am fi luat de bune, nu am mai fi petrecut nici macar o zi de documentare pe frontiera cu Moldova si Ucraina. Nici doua saptamani prin Transnistria sau trei luni in India, Bolivia sau Kenya si nici alte scurte incursiuni in locuri exotice.


Plecam in jurul Marii Negre si descoperim ca nu suntem singuri. Niste francezi fac aceeasi tura pe apa, cu un velier. Un jurnalist basc este un neastamparat fotograf in republicile din Caucaz. Cineva organizeaza o cursa auto in jurul marii. Sunt proiecte personale. Din pacate principala trasatura a media din regiune este provincialismul – deci presa nu investeste in asa ceva. Reportajele despre zona le fac ziaristi din Vest. Cei locali sunt trimisi, cu aceeasi cheltuiala, sa se calce in picioare timp de doua zile cu alte cateva sute de ziaristi, la un cutremur in Haiti. Asta cand subiecte internationale isi fac loc cu forta in grila, dand buzna peste editorii sefi.


Atunci cand nu perpetueaza sabloane, abordarea ziaristului strain in zona are rezultate uimitoare. Poate si pentru ca are un ochi proaspat si nu este blazat. Un ziarist britanic a scris o carte despre regiune care ramane completa si actuala dupa 20 de ani . Incercam o abordarea similara: patru ochi proaspeti, niste tehnica digitala, dictionare de rusa si turca, si multa curiozitate - intr-un tur de forta de trei luni. Vrem sa vedem amestecul de popoare si diversitate si avem avantajul ca suntem de-ai locului. O sa fie o orbecaiala grozava.


In toata regiunea, civilizatia e o notiune care incepe inspre Vest de la fiecare persoana chestionata. La Est colcaie intotdeauna barbarii. Si oricare dintre noi este privit ca barbar atunci cand calatoreste prin Vest. Oamenii din jurul Marii Negre. Suntem popoare izolate, un amestec de regimuri totalitare si proaspete democratii. Unele inca angrenate in conflicte interminabile. Sufocate de pesimism sau de un optimism debordant. Vom face o baie de civilizatie si barbarism, chiar in leaganul lor.” (Stefan Candea, jurnalist)
De aici inainte, vei citi si vei vedea un blog despre o calatorie jurnalistica:www.theblacksea.eu