Wednesday, March 10, 2010
Ambasada Franţei în România
și Institutul Francez din Bucuresti

vă invită să asistaţi la conferinţa

“Cine construieste?“
susţinută de arhitectul si scenograful francez
Patrick Bouchain

Vineri  12 martie 2010 la ora 18.30

Sala Elvire Popesco – Institutul  Francez (Bd Dacia 77)
Intrarea este gratuită
www.institut-francais.ro

Născut la Paris în 1945, Patrick Bouchain este architect și scenograf.
« Profund anticonformist », potrivit revistei Express, Patrick Bouchain promovează, de treizeci de ani, o politică foarte democratică a arhitecturii. 

Absolvent de Beaux-Arts la Paris, el apară ideea de « urbanism democratic », fiind primul care a transformat siturile industriale în fabrici culturale, precum fosta fabrică de biscuiţi LU de la Nantes, devenită Le lieu unique, La condition publique de la Roubaix sau Le magasin de la Grenoble. O manieră de a demonstra că « se poate face altfel și mai ieftin ». 

În domeniul artelor spectacolului, Bouchain est arhitectul care a construit teatrul ecvestru Zingaro de la Aubervilliers și Academia de Arte ale Circului Fratellini de la Saint-Denis.

Ca și scenograf, s-a implicat în organizarea bicentenarului Revoluţiei franceze, în 1989 și celebrarea trecerii în anul 2000 pe Champs-Élysées.

Invitat la Bienala de la Veneţia în 2006, Patrick Bouchain a amenajat spaţiul Pavilionului francez în jurul conceptului de « Métavilla », conceput ca un « loc de schimb și de convergenţă a cunoștinţelor, exact așa cum poate să fie un șantier ».

Punctul său de vedere ilustrează demersul singular al unui arhitect care « a încetat să facă arhitectură » pentru a lăsa locul « mobilităţii lucrurilor » și « convivialităţii oamenilor ».