Thursday, December 10, 2009

care face o noua editie se Sambata Sonora

a sit-down comedy

umorul in muzica serioasa

Umorul nu este o chestiune intre creator si Creator, ci intre creator si destinatar; el tine de o relatie sociala. Ab absurdo, el pote insa fi delivrat in cazul tristei situatii in care lipseste un limbaj comun si ca solilocviu. Creatia muzicala permite aceastea pentru ca este prin excelenta ne-naturala. Stravinski explica intr-o prelegere ca ciripitul pasarelelor sau susurul raului de munte pot constitui cel mult un punct de plecare in constructia muzicala, dar aceasta tine fundamental de ratiune, fiind astfel artificiala: are nevoie de receptare, refuta solipsismul, anuleaza singuratatea.
A vorbi serios despre comic poate parea paradoxal. Insa, in spiritul lui Wittgenstein, cladim opera de week-end doar pe glume pentru ca acestea amplifica paradoxurile fundamentale ale limbajului. Simtim mandria de a-l performa intima teoriei comediei. Vom rade prin antichitati in care umorul se construia simplu prin vaudeville-uri, vom rade de ras, vom sangera (adanc) razand la ironii. Vom trece prin diferite tehnici de la gaguri lacover si mash-up-uri cautand repere intre un comportament prosocial vs. baba cu mitraliera prin muzici demne de fun-ul de sambata.

Ne-am dat seama ca umorul este valabil si profund doar in chestiunile trase voluntar, cu cadenta accelerata: daca limbajul comun lipseste, umorul din muzica tinde sa se disipeze printre nicovala si scarita ca o rafala de gloante oarbe.

Va simtiti imbatraniti?


Selectie realizata de Victor Stutz, in parteneriat cu asociatia JADD


SAMBATA SONORA este un program al asociatiei Jumatatea plina in parteneriat cu Centrul National al Dansului Bucuresti.

www.sambatasonora.blogspot.com


Parteneri media : 24 FUN, stiupecineva.ro, LiterNet.ro, Feeder.ro, HotNews.ro, onlinegalley.ro,tonight.eu, Port.ro, Suplimentul de cultura, freshgoodminimal.roveiozaarte.ro