Monday, September 21, 2009

care face un curs foarte interesant de folclorExistă în casele şi în universul imaginar al ţăranilor un obiect pe care nu ne prea aşteptăm să-l găsim acolo. Cartea. Iar această prezenţă nu este chiar atât de recentă pe cât ne-am închipui la prima vedere. Nici pe atât de neutră încât să o ignorăm, persistând în stereotipul referitor la ţăranii care trăiau cu totul rupţi de lumea din afara satului lor, cu totul orali şi creatori ai unei culturi statice, orientată doar spre sine, golită de orice prezenţă livrescă.

Doar pentru că erau majoritatea analfabeţi nu putem să nu ne întrebăm asupra rolului Cărţii în cultura populară veche şi în viaţa ţăranilor. Totuşi, la ce le-o fi folosind, dacă ei nu ştiau să citească? Ce şi cum înţelegeau ei cele văzute acolo? Ce fel de texte le plăceau? Cum şi-au lăsat amprenta asupra povestirilor populare şi a felului în care îşi imaginau lumea? Dar asupra noastră, a fantasticului şi a culturii moderne a anului 2009? Veţi rămâne surprinşi de diversitatea şi amploarea posibilelor răspunsuri.

Vom citi la rându-ne cu glas tare texte vechi pline de savoare şi aventuri până la capătul lumii, vom asculta basme şi legende, vom încerca să ne situăm faţă de lumile revelate asemeni oamenilor de demult care ştiau să asculte şi să privească.


Durata curs: 7 ateliere
Frecventa: saptaminal, miercuri
Cost curs: adulti - 210 ron /elevi, studenti -160 ron
Loc desfasurare: Fundatie
Data: 23 septembrie, 19:00

Inscriere la - contact[at]victoriei.ro
Mai multe informatii la: www.victoriei.ro